tirsdag 16. desember 2008

Anne-Cath. Vestly-utstilling i biblioteket
























Jeg har valgt ut noen av de litt mindre kjente bøkene til Vestly og blandet det med et par trygge valg.
Så var det å ikke lage ting for overlesset, da ...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg har også laget et liten utstilling i Nes. Følte jeg burde. Min er ikke så fin som din. :)
På mandag ringte det en journalist fra Glåmdalen og ville jeg skulle uttale meg om Vestlys bøker. Synes det er vanskelig å absolutt skulle ha en mening å komme med. Ingen tvil om at Vesly har gjort en kjempeinnsats og at hun har vært viktig for flere generasjoner. MEN, jeg synes det er vanskelig å "selge inn" bøkene til dagens barn. Det er for lite action rett og slett. Det er foreldrene som låner og de barna som da har opplevd Vestly fra de var helt små, leser også seriene videre på egenhånd. De 10-11 åringene som ikke har opplevd Vestly gjennom høytlesning, vil ikke lese dem på egenhånd. Vi har nok en formidlingsjobb å gjøre her. :)

HPL sa...

Helt enig med deg, Elisabeth (for jeg regner med at det er deg). Leste i forbindelse med Vestlys død at en eller annen litteraturviter mente at bøkene kanskje ikke er like relevante som da de kom, og da hadde jeg et "no shit, Einstein!"-øyeblikk foran dataen.
Personlig synes jeg det er nesten umulig å formidle bøkene hennes, og jeg veit egentlig ikke hvor ønskelig det er heller.
Det blir litt som da man trykket opp Egners Ola Ola Fra Heia-bøker i 2000. Hvem i all verden kan være interessert i å lese slikt? Å jo, de som leste det da de var barn, ja!

Vestly var absolutt en foregangsdame, som forsøkte å følge med tiden (i de siste mormor-bøkene), men bøkene oser uansett av seint 50/tidlig 60-tall.

10-11-åringer er vel for gamle for Vestly, er de ikke?

Fama sa...

Vestlys bøker er nok avhengig av en engasjert høytleser for å fenge barn flest i dag. Vi må nok innse at det blir høytlesing for å fortelle litt om hvordan det var før i tiden. Men barn elsker vel fortsatt slike historier, bare høytleserne kan relatere det til et kjent univers?